2010. sze 21.

Őfelsége LMP-je?

írta: VSZ
Őfelsége LMP-je?

Vajon az LMP miért ragaszkodik a Vállalkozók Szövetsége nevéhez a választásokon? És miért szükséges a Fidesz-KDNP-Jobbik színeiben bejutott polgármester tanácsadója számára, cenzúrát használva radikálisan megváltoztatni egy párt véleményét?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Vállalkozók Szövetsége bejelentette indulását az Országos Bizottságnál a 2010. évi önkormányzati választásokon Vállalkozók Szövetsége a Reformokért, VSZ, internetes névként Vállalkozók Szövetsége megnevezéssel.

A VSZ vezetősége megdöbbenéssel tapasztalta, hogy egy számukra ismeretlen szervezet, a Budafok-Tétény Általános Ipartestület, Vállalkozók Szövetsége a – nevükkel visszaélve – nevükben indult a szervezet képviselőjének írásos engedélye nélkül, valamint hogy a Választási Bizottság nyilvántartásba vette ezen adatokkal rendelkezőket, felhasználva a Vállalkozók Szövetsége nevét. (Az ügy pikantériája, hogy az egyik jelölt a 2010. évi országgyűlési választásokon a Vállalkozók Szövetsége számára már gyűjtött ajánlószelvényeket. Így mindenképpen félreérthető és megtévesztő a szavazók számára a névhasználat.)

A fentiek okán a Fővárosi Választási Bizottsághoz fordult a VSZ, azonban az FVB elutasította a VSZ kérését a megtévesztésre alkalmas név törlésére/módosítására. A VSZ a fellebbezésében az alábbiakra hivatkozott:

1) A névhasználat mindenképpen megtévesztő a szavazók számára, ezért a Vállalkozók Szövetsége név használata több, mint szerencsétlen. Budafok-Tétény Általános Ipartestület, Vállalkozók Szövetsége név, vesszővel ellátottsága miatt – a magyar nyelv általános szabályai okán – felsorolásnak látszik, így az állampolgárok számára azt jelentheti, hogy a Vállalkozók Szövetsége együtt indult a választásokon a Budafok-Tétény Általános Ipartestülettel.

2) Vállalkozók Szövetségét az Országos Választási Bizottság vette nyilvántartásba, míg a Budafok-Tétény Általános Ipartestület, Vállalkozók Szövetsége nyilvántartásba vételét az FVB határozata rögzíti.
Az 1997. évi C. törvény 6. par. (1) bekezdése szerint a választási eljárás nyilvános, ezeket az adatokat - jogszabály szerint – a választással megbízott apparátus, a helyi ill. országos Választási Iroda tartja nyilván és frissíti.

Ennek ellenére az FVB nem hozta nyilvánosságra a nyilvántartásba vételt: ez országosan megszokott eljárás, hogy a helyi szervezetek és jelöltek nyilvántartását egyedül az OVB a valasztas.hu honlapon ismerteti. A jelölés határidejének lejártakor - az országos gyakorlat szerint – közzétették a jelölőszervezetek és jelöltek nevét. Ez volt az első nyilvánosságra hozott adat a Budafok-Tétény Általános Ipartestület, Vállalkozók Szövetsége nyilvántartásba vételét illetően. A Vállalkozók Szövetsége (de más társadalmi szervezet sem) képes arra, hogy a több, mint 20 ezer jelölt adatait egyesével a helyi választási bizottságoknál személyesen megtekintse (hiszen interneten nem szerepelnek az adatok), nem is elvárható, hiszen az adatok megfelelő kezelése, frissítése és nyilvántartása a jogszabály szerint a választások lebonyolításával megbízott szervezet feladata. Olyannyira, hogy – amennyiben egy társadalmi szervezet képes lenne ezen adatok teljes körű feltérképezésére és nyilvántartására – akár adatvédelmi jogszabályokba is ütközhet! Mert az ilyen jellegű adatok nyilvántartására az adatvédelmi biztos engedélye nem alkalmas. Másrészt az 1997. évi C. törvény 6. par. (1) bekezdés szerint a nyilvántartásnak olyannak kell lennie, hogy az ne sértse a személyhez ill. a személyes adatok védelméhez fűződő jogokat.
Így a VSZ – amint az az OVB nyilvántartásában megjelent és hivatalossá vált – fellebbezett a határozat ellen.
Az FVB hivatalos honlapján mind a mai napig nem nyilvános a nyilvántartásba vett szervezetek és jelöltek listája.
A fenti joggyakorlat sérti a választási eljárás alapelveit: az 1997. évi C. törvény 3. par. a) pontjában foglalt, a választások tisztaságát, valamint c) esélyegyenlőséget a jelöltszervezetek között, továbbá d) jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elveit. Mivel egyrészt a jelölő szervezetek a nem összehangolt bürokrácia miatt nem képesek megfelelő adatokat megszerezni a megfelelő időben, mely elegendő lehet a jogorvoslathoz, így ez az eljárás alkalmatlan a jogorvoslás valós lehetőségére.

3) A VSZ felülvizsgálati kérelmét úgy kellett benyújtani, hogy nem kapott hivatalos határozatot az elutasított fellebbezésről. Az FVI szerint „már kiküldték postán, de biztos, hogy nem kaphatta még meg” a VSZ, az elektronikus értesítés, elektronikus aláírás hiányában egyáltalán nem biztosítja a hitelességet.

4) Az FVB ülésének időpontjáról nem kapott a Vállalkozók Szövetsége sem elektronikus, sem postai értesítést, erről utólag a Budafok-Tétény Általános Ipartestület, Vállalkozók Szövetsége egy tagja közölte, hogy ő részt vett a meghallgatáson, melyen a Vállalkozók Szövetsége – bár szándékában állt – nem vehetett részt, mivel nem ismerte a fellebbezés napirendre tűzésének időpontját. Az FVB hivatalos honlapján mind a mai napig csak annyi szerepel, hogy Fővárosi Választási Bizottság következő ülésének időpontja és helye: 2010. szeptember 7. A tárgyalandó napirendi témákat és azok tárgyalási sorrendjét az FVB az ülésén határozza meg.
A fentiek nem merítik ki az 1997. évi C. törvény 3. par. c) és d) pontjaiban foglalt eljárási alapelveknek, továbbá az e törvény 6. par. (1) bekezdésében szereplő választási eljárás nyilvánosságának törvényi kötelezettségét.
A Vállalkozók Szövetsége a jogi eljárás közepette megdöbbentette, hogy a Budafok-Tétény Általános Ipartestület, Vállalkozók Szövetsége név mögött az LMP húzódik meg: az Ipartestület jelöltjeit az LMP hivatalos honlapján saját képviselő-jelöltjeinek tekinti a párt.

Mindeközben a Vállalkozók Szövetségét megkereste a XXII. kerületi polgármester, aki közölte, hogy a XXII. kerületi választási bizottság is tárgyalta az ügyet, elutasították a VSZ kérését, de a polgármester felajánlotta, hogy a helyi lapban lehozhat a VSZ egy közleményt, amelyben elmondhatja véleményét.

A megadott határidőig a VSZ elnöke eljuttatta a közleményt, ám a polgármester tanácsadója kifejtette, hogy meghúzta és kijavított az általa vélt helyesírási hibákat, és a radikálisan átfogalmazott szöveget lehozza az helyi lap, de mást nem, mert „Az önkormányzati lapban a választók tájékoztatása érdekében tudunk helyet biztosítani. Arra nincs mód, hogy Önöknek az LMP-vel vagy a jelenlegi, az Országgyűlés által elfogadott választási törvénnyel kapcsolatos politikai álláspontját népszerűsítsük közpénzen”. A VSZ közleménye ez volt:

A Vállalkozók Szövetsége elnöksége megdöbbenve észlelte, hogy a budafok-tétényi körzetben a szervezetünk nevét (is) használva indul az őszi választásokon egy formáció, a Budafok-Tétény Általános Ipartestület, Vállalkozók Szövetsége. Nem értjük a XXII. kerületi Ipartestület lépését, miért kellett a 3,5 éve bejegyzett nevünket - engedélyünk nélkül - felhasználni az önkormányzati választásokon, azt pedig végképp érthetetlen, hogy mindezt a Lehet Más a Politika (LMP) nevű, a hatalom érdekében mindent elkövető politikai párt „örve” alatt tenni. Mint az LMP honlapján is látható, gyakorlatilag az LMP helyett indult a kerületben az Ipartestület, és gátlástalanul felhasználják a Vállalkozók Szövetsége nevét.

Az további negatív színezetet ad az ügynek, hogy az egyik jelölt még a szövetségünk tagja is, és az idei országgyűlési választásokon a Vállalkozók Szövetsége számára gyűjtött „kopogtató cédulákat”.

Az Iparestülettől és az LMP-től elhatárolódunk. Nem kívánjuk sem névlegesen, sem más módon támogatni politikai ambícióikat. Tiltakozunk minden olyan Vállalkozók Szövetsége név megjelenítésével és használatával kapcsolatban (szóban, írott ill. elektronikus formában), ahol ez az Ipartestülethez ill. az LMP nevéhez köthető és nem szervezetünkhöz.

A VSZ azért nem indult, és bojkottálja központilag a választást, mert a kormányzó kétharmad - a saját érdekeiben - hozzányúlt a választójogi törvényhez, ezzel az összes kisebb pártot és civil szervezetet gyakorlatilag kizárva az önkormányzatiság demokratikus intézményrendszeréből.
Az országgyűlési választások során is - a csalások miatt lépett vissza az ideológiáktól mentes Vállalkozók Szövetsége, mert rengeteg visszaélést tapasztaltunk, láthattunk, pedig miniszterelnök-jelöltünk, Fásy Ádám már a második volt a népszerűségi listán.
Erről bővebben
itt lehet olvasni.
A valódi Vállalkozók Szövetsége
(VSZ) pedig a szövetség honlapján ismerhető meg.

Az Ipartestület egyik jelöltje úgy reagált, hogy szervezetünk „ismeretlen” ezért ők „azt tehetnek, amit akarnak”, de akkor az Ipartestület is elállhatott volna – többszöri kérésünkre – a névhasználattól, de úgy látszik, mégis számít a Vállalkozók Szövetsége név, ha annyira ragaszkodnak hozzá…

Kérjük a választókat ne „üljenek fel” a szándékos politikai megtévesztésnek és a „rejtőzködő” politikai szervezeteknek, akik csak a nevükben mások.

Kérjük, szavazataikkal olyan szervezetet támogassanak, amely garancia a demokrácia és a jogállamiság megőrzésére.

 

Reméljük, továbbra sem ülnek fel a „más” pártok politikai húzásainak.
(Vállalkozók Szövetsége)

Szólj hozzá

választás fidesz visszaélés ipartestület lehet más a politika lmp vállalkozók szövetsége budafok tétény