2008. nov 07.

A magyar Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának közleménye

írta: VSZ
A magyar Országgyűlés Gazdasági és Informatikai Bizottságának közleménye

A parlamenti pártok elnökei is vegyenek részt a gazdasági csúcson Magyarországnak az előttünk álló hónapokban olyan gazdasági kihívásokkal kell szembenéznie, amelyekre nem volt példa az elmúlt hetven évben. A nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság kezelése érdekében került sor 2008. október 15-én a Nemzeti csúcs tanácskozására, amelyen a politika, a tudomány és a gazdaság szereplői vettek részt. A Nemzeti csúcs vitathatatlan eredménye, hogy közös gondolkodás és párbeszéd kezdődött a gazdasági és pénzügyi válság kezelését szolgáló lépésekről.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány nevében felkérte a Gazdasági és informatikai bizottságot a Nemzeti csúcson megkezdett párbeszéd folytatására és elmélyítésére parlamenti keretek között.
Az Országgyűlés jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező, az elmúlt 10 évben számos - a nemzetgazdaság szempontjából kiemelkedő jelentőségű - kérdésben konszenzust felmutató és teremtő testülete méltó teret és fórumot kínálhat a pártok és a gazdaság meghatározó szereplőinek további felelős együttműködéséhez. Ennek érdekében hívtuk össze a bizottság kibővített ülését, amelyre a pártok képviselőin túl a munkavállalói és munkáltató szervezetek, a gazdasági érdekképviseletek vezetői is meghívást kaptak, így ez egyfajta gazdasági csúcstalálkozó lehet.
Ahhoz, hogy ez az együttműködés valóban szoros, a válságkezelés pedig hatásos legyen, szükség van arra, hogy a parlamenti pártok konkrét, reális és felelős javaslatokat fogalmazzanak meg, és bemutassák az előttünk álló kihívások leküzdéséhez szükséges elképzeléseiket.
A rendkívüli helyzet rendkívüli felelősséget követel minden politikai erőtől, ezért szükséges, hogy a parlamenti pártok elnökei és frakcióvezetői is részt vegyenek az ülésen, és személyesen mutassák be pártjuk javaslatait.
A válság leküzdése és a magyar emberek, a gazdaság védelme érdekében nemzeti összefogásra és politikai együttműködésre van szükség. Ezért félre kell tenni minden pártérdeket.
Ezért kérem nyomatékkal a parlamenti pártok elnökeit, hogy vegyenek részt az együttműködésben, a válság leküzdését szolgáló javaslatok kidolgozásában, és szolgálják felelősen az ország, az emberek biztonságát.
 

Budapest, 2008. november 5.
Podolák György
elnök

Forrás: MTI

Szólj hozzá