2018. jan 03.

A fideszes trollokról

írta: VSZ
A fideszes trollokról

A VSZ elnöke a TASZ-hoz fordult.

Társaság a Szabadságjogokért

KAPRONCZAY STEFÁNIA

részére

1136 Budapest, Tátra utca 15/b.

Email: tasz@tasz.hu

 

Tisztelt Ügyvezető Igazgató Asszony!

 

Ma Magyarországon hatalmas demokrácia-deficit halmozódott fel, melynek oka – többek között, de nem kizárólagosan – a demokratikus intézmények és szervezetek deficitje, mely a társadalom szintjén összeadódik és meghatványozódik.

 social_media2.jpg

Egy parlamenten kívüli pártot, mint a miénk a választási felkészülésben és magában a választási kampányban is számos hátrány ér, amely nem csak az állami támogatás hiányából ered. Hátrányunkat az ismert médiaproblémák is erősítik: a kormányzópártok és holdudvaruk teljesen elfoglalták – tisztelet egy-egy kivételnek – az elektronikus és írott médiát. Úgy vélem, hogy a média elfoglalásával kapcsolatos hazai trendeket szükségtelen adatokkal alátámasztani, hiszen ezeket Önök is ismerik.

A szegényes anyagi háttérkörülmények miatt egy parlamenten kívüli pártnak a közösségi média szolgáltatásainak igénybevételére kell nagyban támaszkodnia, melynek több oka is van:

  • a magyar netező társadalom zöme, de más adatok szerint akár 83%-a (!!) használja a közösségi médiát (a magyar közösségimédia-fogyasztásról az EU Stat adatai itt elérhetőek: https://www.hwsw.hu/hirek/57550/eurostat-europai-unio-kozossegi-media-hasznalati-adatok.html)
  • a közösségi médiában megjelenő, megjeleníthető ismeretterjesztés olcsóbb és gyorsabb a pártok számára, amikor nagyon fontosak az eseményre való azonnali reagálások.

A két fenti indok nagyon erős hatást gyakorol a pártok stratégiai tervezésére és megjelenésére.

 

 

Levelemet az alábbi probléma felvetéseképpen írom.

Ismeretes, hogy – többek között, de nem kizárólagosan – a fenti okok miatt a kormánypártok új médiastratégiát vetettek be 2010 után, amelynek lényege az, hogy a közösségi médiában olyan fideszes aktivisták jelentek meg, amelyek több, vagy sok névvel regisztráltak, általában kevesebb, mint 100–150 ismerőssel rendelkeznek, nincs fotójuk, csak virág, cica stb. képeik (fideszes trollok).  Ezek a nemlétező személyek meghatározott időszakonként csoportosan érik el, hogy az ún. ellenzéki személyek, aktivisták hosszabb-rövidebb időre letiltsa őket a Facebook és más közösségi média jelentés-motorjai.

Ma már szinte nincs olyan ellenzéki vagy nem kormánypárti politikus, közvéleményformáló személy, akit nem tiltottak volna le ezzel a módszerrel, melynek lényege az, hogy a számukra nem elfogadható személyeket jelentik a közösségi médiának; tapasztalataink szerint egy időintervallumbeli 50–150 fős jelentés kell a letiltáshoz. Jómagamat csak 2017. decemberében 1 hétre tiltottak le, de ismerek olyan eseteket is, hogy ez 2–5 (!!!) hétre is megtörténhet. Vannak olyan közvéleményformáló személyek is, akik nem pártpolitikusként is letiltottak voltak, mint pl. Csillag Ádám, aki semmi mást nem tesz, mint dokumentálja az eseményeket, és közzé teszi azokat a képeket, filmeket, amelyeket az események helyszínein forgatott, ezzel (esetlegesen) cáfolva a központi média állításait és csúsztatásait. (Nyilván nem olyan letiltásokról szólunk itt, amelyek vulgaritásból, kisebbségek megkülönböztetéséből stb. erednek)

 A módszerről egy leírás itt: http://gepnarancs.hu/2017/08/fideszes-internetes-aktivistak-araszthatjak-el-az-ellenzeki-zart-csoportokat/

 

Mivel ez bevett módszerré vált, félő, hogy a választási kampányban, a legérzékenyebb időszakokban is lesznek ilyen jellegű letiltások, mert a fideszes trollok feljelentik az ellenzéki ill. parlamenten kívüli pártok aktivistáit.

Ezzel nyilvánvaló és hatásos módon avatkoznak bele a kormánypártok a kampányba ill. közvetetten a választásokba. Az év végén ezért petíciót fogalmaztunk meg a közösségi médiumok vezetői számára, hogy a választási kampányba ilyenformán ne avatkozzanak bele, és vegyék figyelembe ezeket a magyar sajátosságokat.

 

Ugyanezért fordulok Önhöz: segítséget kérünk a TASZ-tól is, tegyen lépeseket azzal kapcsolatban, hogy mint önálló, pártokon felülálló szervezetként tárja fel e jelenséget a közösségi médiában, és tegyen lépéseket ezen jelenség bemutatására és megakadályozására (mint pl. jelentés az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának, Kongresszusnak stb.).

 

Budapest, 2017. december 28.

 

Válaszát várva,

Üdvözlettel:

 

 

Baldauf Aladár

elnök

Szólj hozzá

média politika közélet demokrácia vsz vállalkozók szövetsége Fidesz Orbán-kormány TASZ VSZ Vállalkozók Szövetsége választások 2018 VSZ-nézet