2012. aug 01.

Mennyit ér az EU a kkv-knak?

írta: VSZ
Mennyit ér az EU a kkv-knak?

Magyarország belépése az EU-ba egyre több vitát kavar: mennyit hoz a magyar vállalkozásoknak az EU-tagság? A különböző tagállamok kkv-i közötti versenyt mennyire segíti az EU?


Ez az egyik legfontosabb kérdés a vállalkozások számára. A magyar vállalkozások számára ez az időszak nem könnyű, és a kormányzat nagyot téved, ha azt gondolja, eleget tesz a vállalkozásélénkítésért és munkahelyteremtésért.
Ráadásul a JP Morgen szerint Magyarország az idei évet recesszióban tölti, és legkorábban 2015 körül lesz 1% feletti GDP-növekedés.
A környezet tehát nem kedvez a vállalkozásoknak. De a Vállalkozók Szövetsége azzal a céllal jött létre, hogy még ilyen nehéz körülmények között is tegyen a kkv-ért. A VSZ minden vállalkozás számára közel akarja hozni az EU forrásait, számunkra nem mutyi kérdése a támogatás, hanem konkrét lehetőség.
A Vállalkozók Szövetsége megállapodásban rögzítette, hogy tagjait növekedési típusú kockázati tőkealapból befektethető tőkéhez juttassa. Ennek kapcsán tagjaink további forrásbővítési lehetőségekhez juthatnak: abban segítünk, hogy hitel nélkül juthassanak a kkv-k önerőhöz tőkebefektetésen keresztül.
Emellett tagjaink számára lehetőséget biztosítunk az EU JEREMIE programjában való részvételére, amelyet az EU a kkv-k számára biztosít.

 

JEREMIE

 

A JEREMIE – Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises (mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogató közös európai források) – az Európai Bizottság által az Európai Beruházási Alappal (EBA) közösen létrehozott kezdeményezés. Olyan pénzügyi tervezési eszközök felhasználását ösztönzi, amelyek javítják a kkv-k finanszírozási forrásokhoz való hozzáférését a strukturális alapok tevékenységein keresztül.
A konstrukció keretében Magyarország megközelítőleg 190 milliárd Ft forráshoz juthat, ami az egyes konstrukciók áttételes hatásain keresztül akár 2000 milliárd Ft plusz forrást is jelenthet a gazdaságnak.
Az EU-tagállamok az európai strukturális alapok keretében számukra kijelölt keretek egy részét felhasználhatják arra, hogy megújuló eszközökbe – például kockázati tőkébe, kölcsönökbe vagy garanciaalapokba – ruházzanak be.

 

Ezek az alapok a következőket támogathatják:
 

– új vállalkozások létrehozása vagy már létező vállalkozások kibővítése;
– befektetési tőkéhez való hozzáférés vállalkozások (különösen kkv-k) számára annak érdekében, hogy korszerűsítsék és kiszélesítsék tevékenységeiket, új termékeket kifejlesszenek ki, biztosítsák a piachoz történő hozzáférésüket, illetve kibővítsék azt;
– üzletorientált kutatás és fejlesztés, technológiaátadás, innováció és vállalkozói tevékenység;
– a termelő létesítmények műszaki korszerűsítése oly módon, hogy az hozzájáruljon az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra vonatkozó célok teljesítéséhez;
– olyan termelékeny beruházások, amelyek fenntartható állások teremtését és megőrzését eredményezik.

 

Hogyan működik a JEREMIE?

 

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) által nyújtott hozzájárulásokat olyan kölcsön-, garancia- és kockázatitőke-alapok között osztják el, amelyeket aztán vállalkozásokba történő beruházásokhoz használnak fel. Ezek a beruházások tőke, kölcsön és/vagy garanciák formájában valósulhatnak meg.
A beruházásokból származó hozamot ismét befektetik vállalkozásokba. Ily módon egy adott forrásállomány több alkalommal újra felhasználható, ezáltal újrahasznosíthatók az állami források, javul a tőke felhasználásának hatékonysága, nő a kkv-k rendelkezésére bocsátott állami erőforrások fenntarthatósága és hatása.
Ehelyett az irányító hatóságok úgy is dönthetnek, hogy a programból származó forrásokat holdingalapokon keresztül osztják el, amelyeket azzal a feladattal hoznak létre, hogy több befektetési alapba ruházzanak be. Ez nem kötelező, de azzal az előnnyel jár, hogy így az irányító hatóságok a JEREMIE végrehajtásához szükséges feladatok egy részének elvégzését hozzáértő szakemberekre bízhatják rá.

 

Mindamellett tagjaink számára továbbra is ingyenes a pályázatírás, abban érdekeltek pályázatíróink, hogy Ön nyerjen a kiírt pályázato(ko)n.

 

De mit ér a JEREMIE-program és a pályázatok, ha nincs ötlete, lehetősége, ebben is előre gondolkodott a Vállalkozók Szövetsége: létrehozta üzleti ötletek adatbázisát, ahol olyan ötleteket talál, amely egytől egyik már – főleg az USA-ban és más, fejlett ipari államokban – sikeresen és eredményesen megvalósultak, de Magyarországon még nem ismertek.
Az üzleti ötletekre ugyanúgy igénybe lehet venni a kockázati tőkealapokat és a JEREMIE-programot, nem beszélve az ingyenes pályázatokról.
 

És hogy sikerében teljesen biztos legyen, tagjaink számára 6000 Ft/hó a könyvelés! Ez a díj a nonprofit szervezeteknek, magán vállalkozásoknak, kkv-knak ajánlott. Rt-k számára a könyvelés havonta 22000 Ft.

 

A Vállalkozók Szövetsége nem siránkozik és panaszkodik, inkább segít. Legyen Ön is részese a sikernek!

 

Számos további, kkv-kat segítő lehetőségről olvashat a VSZ hivatalos vállalkozássegítő oldalán a www.vallalkozasokert.info oldalon.

 

 

Szólj hozzá

eu címkék vsz üzleti ötletek vállalkozók szövetsége jeremie vallalkozasokert.info