2010. nov 29.

Orbán erkölcse

írta: VSZ
Orbán erkölcse

Az Orbán-kormány mindamellett, hogy megalkotta a nemzeti magyarországvédelmi programot, nagyon erkölcsösnek és kereszténynek érzi és mondja magát.

Persze, kérdés, hogy az alkotmányosság felszámolása, az AB hatásköreinek megnyirbálása, a magán-nyugdíjpénztárak államosítása, a média kollektív elhallgattatása stb. mennyire erkölcsös és keresztény tett, de ez majd a későbbiekben úgyis eldől így vagy úgy: esetleg ahogy Bakijev, úgy Orbán is a hegyekbe menekülhet, csak az a probléma, hogy Bakijev hegyei jóval magasabbak és vadregényesebbek, mint a Budai-hegység ill. a Pilis.
 
És ne menjünk olyan messze az erkölcstől.
Selmeczi Gabriella és fideszes csapata állítása szerint a szolidaritás motiválta a magán-nyugdíjpénztári vagyon megszerzését. Itt beszélhetnék a magántulajdon szentségéről, az államosítás során az ilyen jellegű zsarolásáról, de nem teszem. Vizsgáljuk meg a történet erkölcsi alapjait!
 
 
Megélhetési bűnözés (Négy madár blogja)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A szolidaritás definíciója szerint politikailag a szolidaritás összetartás, közösségvállalás az eszmei és gyakorlati azonosság, közösség valamint a közösség érdekei alapján. Olyan erkölcsi követelmény, amely elsődlegesen az érdekek és a célok közösségén alapszik. Jogilag a szolidaritás egyetemleges felelősség, együttes kötelezettség. Olyan jogi követelmény, amely elsődlegesen az érdekek és a célok közösségén alapszik. Ilyen az egyének vagy csoportok önkéntes érdekcsoportba tömörülése, bármelyik tagnál felmerülő bizonyos jellegű gond megoldásának közös vállalása céljából.
 
Nézzük ezt először is a most nyugdíjasok szemszögéből, ők nem biztos, hogy az ő nevükben szeretnék az államosítást végigcsinálni, magyarán nem biztos, hogy igénylik azt a politikai kurzust, amely az ő nevükben fosztanak meg 3 millió embert a megtakarításaiktól. Persze Matolcsy már megmondta a kb. 3000 milliárd Ft kisebb részét kívánják nyugdíjakra fordítani, a pénz nagyrésze államadósságra megy.
Ne felejtsük, hogy a mai nyugdíjasok a maguk idejében kisebb-nagyobb erővel és forrással szintén finanszírozták a TB-kasszát.
 
Lássuk a 3 millió nyugdíjpénztár-tag véleményét: világos, - enyhén szólva - hogy ők sem csattannak ki az örömtől, hogy a több évi megtakarítását (akár milliós nagyságrendben!) most fel kell áldozni a kormány büszkeségének oltárán, csak azért, mert Orbánnak és Matolcsynak derogált az IMF segítségének elfogadása.
Mindezt még megfejelték azzal is, hogy felfedezték: mi lenne, ha még a 3 millió pénztártag adózna is a megszerzett ill. megtakarított javak után. A fejlett ipari országokban a nyugdíjcélú megtakarításokat és lekötéseket ritkán adóztatják, de manapság nekünk nem példaképünk a nagy német/amerikai elefánt.
Az is figyelemre méltó, hogy még mennyibe kerül a szabad választás, ha egyrészt adóznunk kell, másrészt a pénztárváltás okán az elhagyott biztosító – magától értetődően – levonja a váltás kapcsán a költségeit, amely több tízezer forint is lehet. Mindez csak jelentéktelen kérdés Matolcsyék ideológiájában. 
 
 
 
 
Vizsgáljuk meg egy kicsit az intézkedéseket a költségvetés szempontjai szerint is. Először is a kb. 3000 milliárd Ft természetesen nem készpénzben van a pénztáraknál, hanem portfólióban: állam- és más kötvényekben.
Vajon nem lesz zavaró, hogy az állam több ezer milliárd forintban kap vissza le nem járt állampapírokat? Matolcsy nem aggódik. Eszébe sem jutott.
 
Amennyiben a pénzpiacokat tekintjük át, látnunk kell, hogy a kötvények ill. portfóliók kapcsán az állam jelentős (időnként akár többségi) pozíciókba is kerülhet nem állami cégekben. Ez vajon, mint jelent majd a piacokon? Az állam túlhatalomra törekszik mindenben. Ez nem burkolt államosítás a vállalkozói körben is? És vajon merre mozdulnak ezek után ezek a cégek, amelyekben állami tulajdon magas arányú lesz? Ha piacra dobják a részvényeket, vajon nem lesz ártalmas ez a cégre nézve? Nem ettől akarták megóvni Magyarországot, hogy a „karvaly, zsidó” tőke megkaparinthassa ezeket a vállalatokat?
És a jövőben az államháztartási hiányt ki fogja finanszírozni, ha nem áll rendelkezésre egy ilyen jellegű alap, mint a nyugdíjpénztárak vagyona? Számottevő a pénzpiacokon az az államkötvény vagyon, melyet a pénztárak jelenleg birtokolnak. Tartok tőle ezeket a kérdéseket sem gondolták végig a Fidesznél.
 
Nézzük másképpen: a TB kassza – mint ismeretes – felosztó-kirovó rendszerben működik, mely egyszerűsítve azt jelenti, hogy minden évben az aktívak befizetik járulékaikat, melyeket még ugyanabban az évben kifizetnek - az éppen aktuálisan – 3,3 millió nyugdíjas között – nyugdíjként. Amennyiben az összehordott járulék nem elégséges, még egyszer hozzájárulunk ehhez a kasszához adóinkkal a költségvetésen keresztül: adóforintjaink egészítik ki a nyugdíjkassza hiányát évről-évre, és egyre gyakrabban a rendszerváltás óta.
 
Mint ígérték, a TB ezentúl egyéni számlákat fog vezetni, és ez örökölhető lesz. Ez a kedvenc demagóg szövegem manapság, mivel ad egy, ha mindent kiosztanak minden évben (és még hozzá is tesznek a költségvetésből), akkor mi marad a számlán? Szerintem egyértelmű, hogy semmi, de nagyon jól hangzik, hogy egyéni számlánk lesz, és ad kettő, vajon 20 év múlva egy másik fidesz-jellegű kormány mennyire fogja ezt figyelembe venni, hogy van egy papírom, amire le van írva, hogy van egy számlám, amin ugyan pénz nincs, de rá van írva nagy betűkkel, no nem, hogy éljen a szabadság, csak annyi, hogy Orbán tartozik.
És hát mit is lehet ebből megörökölni? Ha cinikus lennék, azt írnám: a kötelezettségeket, de nem írok ilyet, természetesen a csupasz papírt OVi aláírásával.
Ráadásul a TB – finanszírozási jellege miatt – nem alkalmas arra, hogy hozamokkal segítse a 20-30 év múlva az akkori nyugdíjasok életét és megélhetését.
 
 
 
 
Szolidaritást említettem, igen, a szolidaritás erkölcsi kérdés. A fenti szolidaritás azonban ebben a történetben nem létezik, nem létezhet, mert az embereket egymással szembeállítják tudatosan és tevőlegesen, és ezzel – bár nem ezt állítják – az utolsó, még meglévő társadalmi szerződést rombolják le, ami megmaradt és kibírta Horthyt, Rákosit és Kádárt, csak Orbánt nem.
 
Mi ez, ha nem egy nagy állami piramisjáték? És midez miért? Mindössze a költségvetés hiánycéljának fenntartásáért. Amennyiben az EU nem engedi így elszámolni a költségvetésben ezt a tételt, akkor nemcsak megmarad az idei 131%-os hiány (a hiánycélhoz képest), de még be is döntheti az országot pénzügyileg az Orbán-Matolcsy tandem.
És akkor nemcsak elkótyavetyélték a 3000 milliárd forintot, de az országot is a víz alá nyomták – minimum 10 évre.
 

Csak kérdezem, kell nekünk ez a fajta (ál)erkölcs?

(Karikatúrák: Négy madár blogja és Fungie karikatúrái)

Szólj hozzá

orban matolcsy magannyugdijpenztar tb allamositas