2010. aug 04.

Halpedikűr, férjbérlés, falevél-eladás: Tízezer ötlet vállalkozásra

írta: VSZ
Halpedikűr, férjbérlés, falevél-eladás: Tízezer ötlet vállalkozásra

Van-e olyan vállalkozás, amibe érdemes a jelen helyzetben belevágni? Lapunk a Vállalkozók Szövetségének segítségét kérte: mondják meg, szerintük mibe érdemes invesztálni gazdasági válság idején? A legnagyobb meglepetésünkre, bőven volt ötletük.

„Nagyon úgy tűnt, hogy vége a dalnak, és húzhatják le a rolót a vállalkozások”, kezdi a beszélgetést Baldauf Aladár, a szövetség elnöke, aki szerint a közel 1,3 millió hazai vállalkozásnak a fele jelenleg életképtelen helyzetben van. A szövetség azonban megoldást szeretne nyújtani a réteg problémáira, ennek érdekében pedig hosszas kutatómunka után sikerült összegyűjteni közel 10 ezer ötletet. Ezzel kívánnak segíteni azoknak, akik úgy döntenek, vállalkozást indítanak, vagy a meglévőt szeretnék felfrissíteni. Az ötletek között van, ami akár nulla forintból megvalósítható. Ősszel ismerhetik meg az érdeklődök, pénzt nem kérnek érte, de elérhető csupán azok számára lesz, akik támogatják a Magyarország Gazdasági Felemelkedéséért Alapítványát (kapcsolat). „Nem szégyen más ötleteit megvalósítani, ha azokkal itthon munkahelyet lehet teremteni”, mondja Baldauf Aladár, a Vállalkozók Szövetsége elnöke (kapcsolat).

Csapás a homlokra

„Némelyik ötlet olyan, hogy az ember a homlokához csap, és azt mondja: ez nekem miért nem jutott eszembe. Némelyik pedig annyira egyszerű, hogy akár egy-két millió forint ráfordítással egyedüli forgalmazóvá lehet válni a magyar piacon”, fogalmaz az elnök. Garancia természetesen semmire sincs, hiszen ettől vállalkozás egy vállalkozás. Baldauf egyébként úgy véli, mára szinte kínossá vált, ha valakinek vállalkozása van, mert annyira nehéz a szektor helyezte. Probléma, hogy a bankok végleg kivonultak a finanszírozásból, az állam pedig csak ígérget. „570 ezer hivatalos munkanélküli van, számításaink szerint még egymilliót hozzá lehet adni. És akkor még nem számoltuk bele a legelesettebb rétegeket. A vállalkozók tudnának munkát adni, de a helyzetük ellehetetlenült”, fogalmaz.

Halpedikűr

Bár hivatalosan csak ősztől lesznek elérhetőek a Vállalkozások Szövetségének kitartó gyűjtőmunkájának eredményei, lapunk mégis kapott egy kis ízelítőt az ötletekből. Itt van mindjárt a halpedikűr-és masszázs, ami óriási wellness üzlet. A masszázs során speciális, 5 centiméteres halakat alkalmaznak, amik teljesen megszabadítják az embereket a láb szennyeződéseitől és a korosodással járó kérgesedéstől. A pórusokat kitisztítják, fokozzák a vérkeringést, védik, megszépítik és egészségesebbé teszik a lábat és kezet. A fogatlan halak állkapcsukkal kiszívják a lábat és leszívják az elhalt bőrt. Az eljárás vonzó üzleti lehetőség termálvízben gazdag helyeken. Azok a szalonok, ahol bevezették a kezelést, több mint 30 százalékos forgalomnövekedést könyvelhettek el. A minimális befektetés három hónapon belül térül meg.

Hulló falevél, mint tüzelőanyag

Egy angol vállalkozó addig söprögette a kertjében hulló faleveleket, amíg eszébe nem jutott, hogy a faleveleket talán hasznosítani is lehetne ahelyett, hogy a szeméttelepre szállítják, vagy kisebb részben komposztálják. Arra gondolt, hogy az ősszel lehulló falevelekkel jól lehetne tüzelni, és házilag összeeszkábált egy kis masinát. Ez összeaprítja, majd a kolbásztöltéshez hasonlóan csőbe préseli a faleveleket, melynek eredményeként 1,2 kilós cső formájú préselt csomagok keletkeznek. Ezekkel jól lehet fűteni kandallókban és fatüzelésű kályhákban. Egy csomag súlya 1.2 kg, és 10 csomag kapható 35 fontért. Egy csomag 3 órán át ég és olyan kevés hamut hagy maga után, hogy a kandallót vagy kályhát szinte alig kell tisztítani.

Vállalkozás kezdőtőke nélkül

Egy német divatcég három éve mindenkinek lehetőséget kínál arra, hogy farmernadrág eladásból építse fel a megélhetését még a válság ellenére is. A cég női, férfi és gyermek farmerokat gyárt nagyon kedvező áron. A különleges koncepció abban áll, hogy farmernadrágokat ingyenesen ki lehet kölcsönözni a cégtől, és később kell elszámolni a céggel, amikor már kiderült, hogy sikerült-e a farmereket továbbadni. Ily módon a nagyon kis kezdőtőkével rendelkezők tőkebefektetés és előfinanszírozás nélkül stabil és kockázatmentes farmerforgalmazási vállalkozást indíthatnak és működtethetnek.

"Béreljen férjet!"

Sok nő szingli, elvált, özvegy, vagy ha van is élettársa, férje, az lehet, hogy annyira elvont értelmiségi, hogy képtelen beverni a falba akár egy szöget is, vagy egyszerűen nem ér rá. Sok nőnek férfire, de nem férjre van szüksége. A lakásban adódó teendőkhöz, mint amilyen pl. a függönykarnis vagy függöny felrakás, kisebb javítások, szerelések, karbantartás, nem kell mesterember, szakmunkás, hanem csupán egy erős férfikéz. Idegen férfiakat hívni a lakásba azonban nagyon kockázatos, a szomszédot pedig nem lehet mindig megkérni. A nőknek ezt az állandó problémáját oldja meg Amerikában a Rent-A-Husband (Béreljen férjet) vállalkozás, amely viharos sikert aratott a nők körében.

A vállalkozás kitalálója egy ügyes ezermester, aki felépített egy korrekt, leinformált, ügyes ezermesterekből álló hálózatot, és most már szinte egész Amerikában segíti a nőket. Kitakarítják a garázst, felakasztják a képeket a falra, kitisztítják a légkondicionálót, beépítik a verandát, megjavítják a rossz konnektorokat, a csatornát, tologatják a bútorokat, elvégzik a tavaszi nagytakarítást. A nők katalógusból választhatják ki a nekik legszimpatikusabb „férjet", és általában a választás egy életre szól, hiszen mindig adódik valami teendő a lakásban.

A nagy banáncsomagolási üzlet

Amerika legnagyobb szupermarket láncának elege lett abból, hogy a banán nagyon gyorsan megbarnul, megrohad, puhává, löttyedtté és gusztustalanná válik. A vevők gusztusos ép, sárga banánt keresnek. A cégnek óriási veszteségei származtak a rohadt banán megsemmisítéséből.

Ezért felkértek egy céget, hogy fejlesszenek ki olyan csomagolást, amely a banánt sokáig sárgán tartja. A cég mérnökei ki is fejlesztettek egy csomagolási megoldást: azt találták ki, hogyha a banánt még zölden egyenként vákuumfóliába csomagolják, akkor 5 napig kemény és sárga marad, míg a csomagolatlan banán csak két napig marad gusztusos a polcokon. A vákuumfóliás csomagolásban nincs semmi új, de a világon csak ennek a cégnek jutott eszébe, hogy a banánt így lehetne egyenként csomagolni. A tét óriási, mert a szupermarket lánc évente 27 millió banánt ad el illetve adna el, ha a gyors rohadás miatt az árut nem kellene rövid idő alatt kidobni.

Szólj hozzá

vállalkozás vsz vállalkozásfejlesztés vállalkozók szövetsége vállalkozói ötletek