2010. máj 27.

Az adófeltöltési bírság intézménye ellen

írta: VSZ
Az adófeltöltési bírság intézménye ellen

A társasági adó és a különadó feltöltési kötelezettsége meglehetősen etikátlan adóztatási módszer. Az önellenőrzés alkalmazásával nemcsak a feltöltés kerülhető el, hanem az adóelőleg eltérítésével akár tömegesen tiltakozhatnak a vállalkozások, hogy a pénzügyi kormányzatot arra kényszerítsék, hogy hagyjon fel a találgatás bírsággal kombinált módszerével.

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületében szinte minden tagnak rossz tapasztalata van a társasági adó, az egyszerűsített vállalkozói adó, az iparűzési adó és az idén utoljára bevallandó különadó kapcsán az adófeltöltéssel kapcsolatban, amely egy decemberi találgatásra épít, majd ha az pontatlan volt, akkor brutális, felső határ nélküli 20 százalékos mulasztási bírsággal fenyeget. Az APEH nem alkalmazza teljes szigorral a szankciót, rendre csak a felét, vagy a negyedét veti ki, miközben a megbírságolt vállalkozásnál a laikus vezető nem is érti, hogy mit mulasztott el, ha például forgalmának egy jelentős része év végével keletkezik, vagy éppen a decemberi árfolyamadatoktól függ, hogy eredménye merre mozdul.

Egy hagyományosan jogkövető magatartású cég az önellenőrzés módszerét alkalmazta, ami véletlenül mutatott rá a feltöltési kötelezettség gyengéjére. A várható fizetendő adó fogalmát übereli az önellenőrzés intézménye, amit a Legfelsőbb Bíróság (LB) egyértelműen kimondott. Az ítéletben (Kfv.I.35.320/2006/5.) a bírói tanács kifejti, hogy az önellenőrzés a megnövekedett adó feltöltési kötelezettség alól is mentesít, hiszen az is csak egy adókötelezettség. Az önellenőrzést a feltöltési kötelezettség ellen lehet fordítani, úgy hogy a cégek elsőre csak a legszükségesebb társasági adót vallják be, éppen annyit, hogy adókedvezményeiket érvényesítsék, majd az önellenőrzés védelmet nyújtó intézményének segítségével az immár helyes adatokra javítják ki a benyújtott társasági adó bevallást. Bár a könyvelők ódzkodnak a megoldás alkalmazásától, ha az ügyfelük, vagy munkáltatójuk nem tudta, vagy késve, vagy hiányosan teljesítette a feltöltési kötelezettséget 2009. december 21-én, akkor kár is reménykedniük: az APEH nem mérséklési bírságot se a válságra, se a nehéz gazdasági körülményekre tekintettel.

A könyvelő borítékolhatja a fel nem töltött részre a 20%-os bírságot, és vélhetően az elbocsátását is, ha a teljes összegre elküldi a társasági adóbevallást. Az APEH ebben az első bevallásban szereplő adatot tekinti ugyanis a várható fizetendő adó összegének és ez alapján kalkulálja a fel nem töltött részre a bírságot. Az ügyfél vagy a főnök joggal lesz magán kívül, ha rájön arra, hogy a bírság elkerülhető lett volna. A módszernek hozadéka az, hogy az adóelőlegeket akár nullázni is lehet! Az adóelőlegek tömeges halasztása azonban érzékenyen érintheti a költségvetést, ami talán végre kiélesíti új kormány illetékeseinek hallását, hogy az MKOE által is javasolt alternatív előlegkiszabási és előleg-bevallási módszerekre tett javaslatokat végre meghallják és a feltöltési kötelezettséggel felhagyjanak.
(MTI - GalaxyCentrum)

Szólj hozzá

apeh kormány adózás költségvetés adórendszer adófeltöltési bírság