2009. feb 04.

Lapít az Energia Hivatal: az áramszünetek miatt romlott étel felett repkednek az "energia héják"

írta: VSZ
Lapít az Energia Hivatal: az áramszünetek miatt romlott étel felett repkednek az "energia héják"

A Vállalkozók Szövetsége megállapítja: ismételten bebizonyosodott, hogy nem lett volna szabad külföldi multinacionális cégeknek átjátszani a magyar stratégiai energiaszolgáltató szektort.

Az E-on Zrt az előző héten egyes dunántúli térségekben nem volt képes szerződéses kötelezettségét teljesíteni, így számtalan kistelepülésen napokig voltak kénytelenek az ott lakók nélkülözni az áramszolgáltatást. Fáztak, nélkülöztek az emberek saját lakásaikban, miközben gyertyafényben szemlélték, hogyan romlik meg a decemberi disznóölésből minden lefagyasztott élelmiszer, és hogy hiába termelték meg kiskertjeikben a télire való zöldséget és gyümölcsöt.

Az arcátlanság netovábbja, hogy az elektromos szolgáltató, amely – nyilván - nem tartotta megfelelően karban - a koncesszióba kapott szerződése szerinti – vezetékrendszert, nem kíván senkinek kártérítést fizetni, holott hatalmas profitot tesz „zsebre” az Energia Hivatal jóvoltából; azon hivatalban, ahol valahogyan minden esetben a multiknak és nem a fogyasztóknak kedveznek az árképzéssel. Ugyanez az Energia Hivatal úgy „kompenzálta” – törvénytelenül - az arra érdemtelen szolgáltatókat az ún. Robin Hood - adó bevezetése után, hogy „kényszerítette” a Magyar Villamos Műveket a közel 8 %-os nagykereskedelmi árcsökkenésre.

Majd ugyanez a hivatal azt is tűrte, hogy ezen szolgáltatók ez év elején nem csak ezt a profitot „termelhették meg”, hanem 2,9%-kal emelhették is áraikat.
Ezzel az energiaszolgáltatók a gazdasági válságban is extraprofitra tehettek szert a fogyasztók rovására az Energia Hivatal jóvoltából.

A Vállalkozók Szövetsége mélységesen elítéli az Energia Hivatal fogyasztóellenes, enyhén „gyanús” döntéseit, valamint felháborítónak tartja a külföldi multinacionális cég cinikus döntését, hogy nem kíván saját hibái miatt kártérítést fizetni a kisfalvak lakóinak, hanem inkább néhány babkonzervvel kívánja az egyik "energiahéja" kiszúrni az emberek szemét.
A VSZ reméli, hogy e döntés fényében - a számla megfizetésekor a visszaadott kis csomagocskákat ellentételezésként betudják a szolgáltatók…

Ugyanezen cégeknek az Energia Hivatal megengedte a havi "villanyóra-adó" bevezetését is, ami legalább ekkora botrány, hiszen a számtalan adó és díj mellett az ország összes villanyórájára kiterjesztik ezt a tételt, és ezzel újabb sarcot tudtak az ország lakói és vállalkozói nyakába varrni a multinacionális energiacégek.

A VSZ felhívja a kormányzat figyelmét, hogy állítsa meg az Energia Hivatal fogyasztóellenes ámokfutását és regulázza meg a mohó "energiahéjákat" ezekben a nehéz időkben.

Szólj hozzá