2008. nov 10.

Az állam lenyúlja a K+F adót! - az Európai Bizottság döntése értelmében Budapest ad otthont az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek (EITI)

írta: VSZ
Az állam lenyúlja a K+F adót! - az Európai Bizottság döntése értelmében Budapest ad otthont az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek (EITI)

Az Európai Bizottság döntése értelmében Budapest adhat otthont az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek (EITI), az EU jövőbeni versenyképességét erősítő ügynökségnek, ennek kapcsán a HírExtra interjút készített Baldauf Aladárral, a VSZ elnökével.

Magyarország az EU átlagnál alacsonyabb összeget fordít vissza GDP arányosan K+F, illetve innovációs kiadásokra. Ebben Dvorszki (Dvorszki László, aki a tudományos tárca jóvoltából az EITI megalakulásáért felel) szerint kevéssé az állam, mint inkább a magánszektor a ludas. A megbízott szerint ugyanis az állam által biztosított intézményi keretek nem hiányoznak Magyarországon a kutatás-fejlesztéshez, plusz a szellemi tőke is adott, így már csak a cégeknek kellene elindulniuk egy eredmény centrikusabb irányba. Dvorszki szerint egyébként az Európai Unió is ezt a vonalat szorgalmazza.

A hazai K+F és innovációs szektor életereje (vagy épp erőtlensége) nem csak az unió, hanem Magyarország versenyképességét is meghatározza.

Dvorszki László szavaira élesen reagált Baldauf Aladár, a Vállalkozók Szövetségének (VSZ) elnöke. Az érdekvédelmi vezető határozottan visszautasítja a miniszteri biztos diagnózisát, miszerint a réveteg hazai innovációs és K+F tevékenységért elsősorban a magánszektor hibáztatható. Baldauf Aladár azt mondja, először a megfelelő feltételeket kellene biztosítani, például a fejlesztéseket végrehajtó cégek adókedvezményével. A VSZ elnök egyébként örvendetesnek tarja, hogy hazánkba kerül az EITI, de egyúttal rámutat: „ez a mintegy 40 000 hazai KKV számára sovány vigasz, mert jelenleg a túlélésért küzdenek”. Márpedig elvileg ők és a nagy cégek lennének azok, akik K+F-re fordítani tudnának, nem a mikro vállalkozások. Minél kisebb egy vállalkozás, annál kisebbek a lehetőségei ezen a téren – mondja.
Az állam jelenleg azt csinálja, hogy „lenyúlja” a cégektől a pár ezrelékes K+F adót, majd abból nagyon keveset forgat vissza nekik – állítja Baldauf Aladár. Így hiába ismeri fel egynéhány cég, hogy az innováció az egyik leggyorsabban megtérülő befektetés, ha nincs miből költeniük rá. A vállalkozásnak különben van választási lehetősége: vagy a központi költségvetésbe dobja a tudományadót, vagy cégen belül használja fel. Sokszor azonban még egy mini projektre sem elég a potenciál, ezért jobb híján az államkasszába kerül mindenféle képzési alapokba.
 

A VSZ azon az állásponton van, hogy nem érdemes az államra bízni ezt a pénzt, mert nem bizonyul jó gazdának. Szerintük több cégnek kellene összedolgoznia, és a forrásokat együttesen fölhasználni. A nagyok azok, akik inkább élhetnek a „megtartás” lehetőségével, ám leginkább csak olyan cégek jöhetnek szóba, akiknek eddig is volt már saját fejlesztésük – teszi hozzá.

A már említett összefogás mellett a vállalkozószövetség az adókedvezményt hangsúlyozza lehetséges megoldásként. Baldauf Aladár álláspontja szerint ily módon kellene támogatni minél több olyan terméket, amely hazai fejlesztés eredménye. A dotáció koordinálására egy állami ügynökséget kellene létrehozni, hogy nem csak alibi fejlesztések történjenek – fűzi hozzá.
 

Mi lesz, ha nem történik meg a remélt előremozdulás? – tettük fel a kérdést a VSZ elnökének is. „Ha nem felejtjük el az ellentéteket, a széthúzást országos szinten, nem fogunk előrébb jutni, utolsók leszünk Európában” – érkezik a (bal)jóslat.

A VSZ-nél egyébként tervezik a kapcsolatfelvételt a leendő technológiai központtal, mint mondják, hamarosan utána néznek, hogy mikortól lehet kommunikálni az EITI-vel, és amint ezt feltérképezték, azonnal továbbítják információikat a tagvállalataiknak. Az EITI érkezése egyébként visszafogott, de határozott optimizmussal tölti el a szövetséget: „mindenképpen lehetséges pozitív elmozdulás” – fogalmazott Baldauf Aladár.

Forrás: HírExtra, a cikket Nagy András írta.

Szólj hozzá