2011. feb 25.

Mennyit ér a vállalkozás, ha magyar?

írta: VSZ
Mennyit ér a vállalkozás, ha magyar?

Mint tudjuk, vállalkozás és vállalkozás között nagy különbségek vannak… Vannak a mikrók, a kicsik és a közepesek és vannak – a bankok.

Magyarországon nem szeretik a mikrókat, a kicsiket és még a közepeseket sem, egyesek szerint nem elég adót, járulékot, pótlékot stb. hord össze az a közel 1,3 millió vállalkozás, amelynek vezetője igyekszik, hogy kitartson a hatalmas ellenszélben.

Itt persze untathatnám az Olvasót azzal, hogy a mikrók, kicsik és közepesek hány munkavállalót alkalmaznak (saját magukkal együtt), hányan vannak azok, akiket a „nagyok” kényszerítettek vállalkozóvá, holott csak alkalmazott szeretett volna lenni, de úgy nem kellettek, marad a vállalkozói engedély kiváltása.
Beszélhetnénk arról, hogy a vállalkozásoknak mekkora és miben merül ki a társadalmi hasznossága (a munkahelyteremtés és –megtartás mellett), de ezt sem teszem, mert az a kevés ember, aki még dolgozik (és aki nem) ebben az országban, tudja, miért ragaszkodik/ragaszkodna munkahelyéhez.

De aki ma mikró, kicsi és középvállalkozás vezetője, annak mindenképpen észre kell vennie, hogy nem barátja ez a kormány a vállalkozóknak, és nem is becsüli erőfeszítéseiket. Már mi történt? A Fidesz – szóban – vállalkozásbarátságát úgy bizonyította, hogy lazított az első APEH-büntetés keretein, melyet kemény 2 hónapig fenn is tartott, majd bekeményített…
Nem elég, hogy a nadrágszíjat még beljebb kellett húzni a gazdasági válság miatt, amely mára már minden szegmensben látható, tapinthatóan van jelen, de még az adóhivatal is – finoman szólva – vegzálja a vállalkozókat: büntetőügyeket indít tömegesen, az Adózók Chartájának több pontját sértve ma már nem az együttműködés, hanem a nyílt szabadrablás az elsődleges, mely során a (nagyon) harapós kutya szerepét a Pénzügyőrség vette át.


Mindemellett vannak kormányzati agyament ötletek, melyek szembemennek a szabad vállalkozás elvével: ilyen volt pl. a pálinkafőzés eszetlen liberalizációja, melynek során a kicsiket megint sikerült még több piacról kiverni, hálából virágozni kezdett a feketepálinkázás, a költségvetésből pedig kiesett min. 30-40 milliárd forint bevétel.
Aztán kitalálták a válságadót is, amelyet nem hárítanak át a multik, csak éppen a cukor ára 200%-kal ment fel a nyár óta, a zöldség-gyümölcs ára 60%-kal, a hús 25%-kal. De a bankok szolgáltatásai is megemelkedtek, csak a pénzlevétel automatából kb. 30%-kal. És persze a multik a beszállító kicsiket sem „szereti” időre kifizetni…
A benzin ára az egekben, a gáz az Orbán-érában már közel 20%-kal emelkedett…

Aztán lecsökkentették a társasági adót, amely nagyon jó lenne egy dinamikusan fejlődő gazdaságban, azonban a mikrók, kicsik, de még a közepesek zömének sincs nagyarányú nyeresége, melyet be kellett volna fizetni 2010. decemberében a költségvetésbe. Viszont, a csökkentésért „cserébe” megemelték a TB-járulékot „suttyomban”, az azonban mindenkit érint, mert alkalmazottja minden vállalkozásnak van (ha másképp nem is, de saját magát is alkalmazza a vállalkozó). Ne felejtsük el, hogy a „vállalkozásbarát” kormányzat továbbra is fenntartja az elvárt adót, amelynek lényege – egyszerűen fogalmazva – „fizesd be a költségvetésbe a minimálbér duplája utáni járulékokat, és mi, kormányzat békén hagyunk”!
Persze a nem létező csökkentés mellé – csak azért, hogy pártunk és kormányunk politikája igazolva legyen – egy ajánlásra hivatkozva elvárják, hogy min. 5%-kal emeljék a vállalkozók a munkavállalók bérét. (Itt nem kívánok vitát nyitni azon, hogy a minimálbérből valóban nem lehet megélni.) Azonban többet adni nem lehet a nincsből és apadó bevételekből, amelyek már eddig sem tartották el a vállalkozást, de legalábbis nyereséget nem termelt, ez a jelenség további elbocsátásokhoz vagy a szürke- ill. a feketegazdaság erősödéséhez vezet.
Most jött az új hír, hogy a kormányzat ingyenes feljelentővonalat létesített és a vállalkozások, melyek az ajánlást a munkabér-emelésre nem tartják be, adminisztratív eszközökkel (és az adóhivatallal) fenyegetik, továbbá azzal, hogy ezek a vállalkozások az EU és magyar pályázatokon sem nyerhetnek majd.


Pártunk és kormányunk „kitalálta” az egykulcsos, 16%-os adókulcsot, de azzal már nem gondolt, hogy a kb. 1,5 millió minimálbéres még kevesebbet fog keresni, de ezt miért a vállalkozásokon verik le? Miért a vállalkozók felelősek az eszementek ötleteiért?
Miközben másik oldalon diszkréten kimarad az alkotmányból a magántulajdon védelme, mert ez sem fér bele az adókért és járulékokért a kormánynak?
Miközben másik oldalon szavazati jogot kapnak tömegesen olyan személyek is, akik nem itthon élnek és adóznak, és ők döntik majd el, mennyit és hogyan kell majd befizetnünk?
Sőt! A parlamentben egy fideszes képviselő szerint a választójog mellé „kulturális cenzust” (sic!) kellene bevezetni, amelyet mindenki úgy ért, ahogy akar… A VSZ bele sem mert gondolni, hogy a képviselő pontosan mire is gondolhatott…

És akkor nézzük más szempontok szerint a vállalkozásbarát kormányzat véleményét.
A távközlési mammut, a T csoport is „trükkösen” emelt: a szolgáltatások árai emelkedtek: teljesen tisztességtelenül pl. az előfizetett TV-csomagokat szétszedik, bevezettek további díjakat bekötésért, és minden mozzanatért, további pénzeket követelnek, más szolgáltatásokat is megemeltek.
Persze a T csoport azt nyilatkozta, hogy nem lesz nyereséges, szerintük 40 milliárd forin hitelt kellett felvenniük a válságadó miatt, akkor az eszement kormány miből gondolja, hogy a válságadó mellett a multi még további adót is fizet? És hogyha igen, nekik a társasági adó csökkent…
Mindamellett, hogy a multikat – esetleg – megadóztatják, fogyasztói jogainkat is csorbítják: a T csoport márciusban új kifejezetten egyoldalú, saját maga számára kedvező üzletszabályzatot hozott össze, mely természetesen a mikrókat, kicsiket és az egyéni fogyasztókat hátrányosan érinti, mindehhez természetesen a kormány is hozzájárult: a T csoport nem változtathat hatósági engedély nélkül üzletszabályzatán.

A T csoport mellett a másik kedvenc a bankok, noha a mézesmadzagot mindannyiunk orra előtt elhúzták azzal, hogy nekik is kell válságadót fizetni…
De a kormány a hitelesekre sem gondol: nemcsak a deviza, de a forinthitelesekre sem. Holott amellett, hogy nagyon mély társadalmi problémát okoz, a bankok felélik nemcsak a mi, hanem az ország és saját jövőjüket is.

Vegyük a tipikus (deviza)hitelest: munkanélküli lett, nem tudja törleszteni a részleteket, kilakoltatás előtt áll, vagy már kilakoltatták. A kormány azt harsogja, hogy majd a hiteles visszabérelheti ingatlanát, ami jó is lenne, ha már legalább megvalósította volna a képlékeny elképzelését az állami lakáskezelő alapot. Maga a dolog több veszélyt is rejt magában: mi a garancia arra, hogy a bankok és a kormány – érdeküknél fogva – nem áron alul veszik át az ingatlanokat? Továbbá miből gondolja bárki is, hogy a hiteles fogja tudni törleszteni a fennmaradt adósságát és a bérleti díjat, ha már most nem tudja fizetni a tartozását?
És felmerül egy erkölcsi kérdés: ha a hiteles felvett pl. 20 millió forintot, kifizetett kb. 5 millió forintot, majd nem fizetés címén kilakoltatják/esetleg visszabérelheti a lakását, tehát megfosztották tulajdonától, és még mindig fizetnie kell? Mert a bank így döntött?
Mindez persze a szürke- és feketegazdaságba vezet, mert ezek az emberek, hogy a munkabérüket ne terheljék meg, a későbbiekben sem (esetleges gazdasági fellendülés után) akar majd a fehérgazdaságban tevékenykedni, mert nem tud majd megélni a jövedelméből, mindamellett, hogy földönfutóvá tették.

Miért írtam, hogy a bankok az ország és a saját jövőjüket is kockáztatják a mostani vadkeleti metódus miatt? Vajon az elkövetkező 10 évben a hitelezést mennyire veti vissza ez a riasztó magatartás? Vajon a gazdaság egyik motorjának számító hitelezést ellehetetlenítik, hogyan lépünk tovább a gazdasági válságok közepette?

Mindez persze megoldható lenne egy huszárvágással, de a kormány nemhogy nem bátor, nem is gondolkodik, de kedvez a nagyoknak: a bankoknak mindössze kötelezővé kéne tenni, törvényben garantálva, hogy a hiteles a kamatok mellett a törzstőkét is egyidőben kell törlesztenie. Persze így a költségek és futamidők jóval kisebbek lennének, a bankok „csak” tisztességes profitra törekedhetnének. Ez miért nem éri meg a kormánynak?

A kormánynak végre észre kellene vennie, hogy nem választási kampány van, kormányozni kellene: nem fenyegetni, és az ország, no meg az állampolgárok érdekében cselekedni.

Eljön ez az idő még a választások előtt? – És utána?

(Karikatúrák: Négy madár blogja és Fundie honlapja.)

Szólj hozzá

kormány bank multik vállalkozás (deviza)hiteles